GDZIE DOBRZE ZJEŚĆ?        

CZYLI NASZ SUBIEKTYWNY PRZEWODNIK DLA MIŁOŚNIKÓW KRETEŃSKIEJ KUCHNI

 

Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo smaków, które zawdzięcza aromatowi lokalnych ziół, świeżych warzyw i owoców dojrzałych w południowym słońcu, a w przypadku kuchni greckiej to również przywiązanie do tradycji. Każdy, kto miał okazję spróbować prawdziwej (nie hotelowej!) kuchni na Krecie wie, iż potrawy przyrządzane są domowym sposobem, zawsze ze świeżych produktów, a do ich przygotowania najczęściej służy najlepsza oliwa na świecie, dzięki czemu efekt końcowy trafia w najbardziej wysublimowane gusta. Tradycyjna kuchnia grecka to przeciwieństwo "fast-foodów", tu wciąż możesz zostać zaproszony do kuchni i własnoręcznie wskazać, które danie Ci najbardziej odpowiada. Miejsc, gdzie można się stołować jest bardzo dużo, większość z nich podlega klasyfikacji na:

  • ouzeria - miejsce, gdzie można napić się ouzo i zjeść mezze, czyli proste przekąski, takie jak lokalne sery, oliwki, nadziewane liście winogron, grillowaną ośmiornicę, keftedes, itp.

  • Kafeneio o Giorgo, Plateia Vafe, Nea Hora - tu czujemy się, jak u siebie w domu :)kafenion - tu możemy napić się kawy (greckiej, frappe, cappucino, fredo, freddoccino, itp.), alkoholu (piwo, wino, tsikudię, czyli raki oraz alkohole wysokoprocentowe), zjeść przekąski na ciepło i zimno, skosztować lokalnych słodkości,

  • tawerna - najpopularniejsze miejsce, gdzie można się posilić. Poza miastami, tawerny najczęściej prowadzone są przez rodzinę, czyli mama odpowiada za kuchnię, ojciec zabawia gości i serwuje trunki, a młodsze pokolenie kelneruje. Tawerny serwują różnorodne dania - od śniadań po bardzo późne kolacje (Grecy wieczorne posiłki spożywają ok. 23-ej), niektóre specjalizują się np. w daniach z ryb (psarotawerny), daniach grillowanych (pisitaria), różnych rodzajach szaszłyków (souvlatzidhiko) Gdy wybierzemy to miejsce, na początek stół zostanie nakryty papierowym obrusem, zostanie podany chleb oraz woda - zostanie to również dopisane do naszego rachunku,

 

  • Imprezy u Giorgosa to nie przelewki :) Tak bawią się Grecy w tradycyjnych kafenionach.estiatorio, czyli bardziej elegancka tawerna. Tu można znaleźć dania nie tylko greckie, bardziej wyszukany wystrój wnętrza i materiałowe obrusy :)

Uwielbiamy delektować się daniami kuchni kreteńskiej. A z naszych obserwacji wynika, iż tawerny na Krecie dzielą się w większości na dobre, bardzo dobre i wyśmienite. My w tej części naszego serwisu postanowiliśmy skupić się jedynie na tych ostatnich.

 

CHANIA I REGION CHANII

  1. Chania oferuje niezliczoną liczbę tawern i restauracji, można tu znaleźć tradycyjne greckie dania, jak i specjały kuchni chińskiej, włoskiej i śródziemnomorskiej. Nie polecamy tawern mieszczących się w pierwszej linii nabrzeża weneckiego portu, gdyż serwowane tam dania nie są najwyższych lotów. Znacznie lepszym wyborem są tawerny mieszczące się wzdłuż plaży miejskiej w Chanii (zachodnia część miasta, dzielnica Nea Hora).

    • Akrogiali to zdecydowanie najlepsza tawerna w zachodniej części Chanii, czyli w Nea Chorze. Położona przy deptaku ciągnącym się wzdłuż piaszczystej plaży oferuje wspaniały widok na morze. Wszystko jest to dopracowane - doskonała kuchnia, bogaty wybór dań, obsługa (tu również właściciel Kostas, osobiście dogląda gości i doradza w doborze potraw) i ten kojący widok morza. Miejsce bardzo popularne wśród Greków i przystępne cenowo: 20-30 EUR za posiłek dla 2 osób z napojami i przystawkami. Doskonała obsługa, świeże, smaczne dania i uroczy widok na morze (galeria zdjęć po kliknięciu miniaturki).

    http://www.akrogiali-taverna.gr/

     

     

     

    Portes - świetna zabawa i jeszcze lepsza kuchnia!

     

    • Portes - mieści się na Starym Mieście i jest prowadzone przez małżeństwo irlandzko-greckie. Ciepły wystrój tej niewielkiej bardzo klimatycznej tawerny przyciąga głównie lokalnych mieszkańców. Susanna jest doskonałym kucharzem i potrafi dobrze doradzić niezdecydowanym.

     

     

     

     

    • Kouzina - Kto wygłodniały błąka się uroczymi uliczkami Splanzii, ukojenie znajdzie w doskonałej tawernie "Kouzina e.p.e." (wym. "kuzina", czyli kuchnia). Domowa atmosfera, zawsze świeże i smaczne potrawy, z których wyborem nie ma żadnego problemu, gdyż wszystkie są wystawione, by radować wzrok klientów tego miejsca. Bardzo popularne wśród młodszej generacji mieszkańców Chanii. Bardzo przystępne ceny: 20-30 EUR za posiłek dla 2 osób z napojami i przystawkami (galeria zdjęć po kliknięciu miniaturki)

                               https://www.facebook.com/kouzinaepe

     

    • Tamam - mieści się na Starym Mieście i oferuje doskonałe, oryginalne dania. Warto zrobić wcześniejszą rezerwację (tel. +30 28210 58639), gdyż pomimo otwarcia drugiej części lokalu, miejsce cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Starsza część restauracji mieści się w dawnej tureckiej łaźni. Tam1am oferuje także spory wybór dań wegetariańskich.

     

    • To Xani - to jedna z najbardziej renomowanych tawern w Chanii. Znajduje się na tyłach ul. Kondilaki naprzeciwko wejścia do chanijskiej synagogi (stoliki wystawione są na zewnątrz budynku). Znajdą tu Państwo domową kuchnię, czasami nieco uwspółcześnioną, muzykę na żywo (można również ruszyć do tańca), Dimitrisa - właściciela, który codziennie obsługuje swoich klientów, polskie menu, a przede wszystkim doskonałe dania i świetną, niepowtarzalną atmosferę. Tawerna z wyższej półki cenowej: 30-50 EUR za 2 osoby z napojami i przystawkami (galeria zdjęć po kliknięciu miniaturki).

                                          https://www.facebook.com/pages/To-Xani-Restaurant/191065800945763

     

    • Spirit Lounge - świetna zabawa gwarantowana.Ta Neoria - jeśli myślą Państwo o dobrze przyrządzonej rybie bądź grillowanej ośmiornicy to jest to właściwy adres. Ta rybna tawerna mieści przy dokach portowych na wschód od weneckiego portu (idąc nabrzeżem ok. 8 minut). Serwowana tu ośmiornica z grilla jest mięciutka i delikatna - zdecydowanie najlepsza jaką gdziekolwiek jadłam. Ryby są wybierane przez klienta, ważone w jego obecności przed ich przyrządzeniem. Należy pamiętać, że w karcie ceny ryb podawane są za kilogram (od 40 do 60 EUR/kg), a mniejsze ryby (sardynki, gavrosy) za porcję. Tawerna ta jest chyba najpopularniejszą rybną restauracją wśród lokalnej społeczności.

     

     

     

    • Well of the TurkWell of the Turk - ta restauracja ma chyba największą renomę wśród klientów z krajów anglosaskich i polecana jest przez wszystkie najważniejsze przewodniki. Tu serwowana jest kuchnia północnoafrykańska i środkowowschodnia z domieszką kuchni greckiej. Restauracja mieści się w zabytkowym budynku w dawnej tureckiej części miasta - Splatnzia (Splanzia). Ciekawy wystrój, muzyka regionalna, a w powietrzu unosi się zapach szafranu i mięty.

     

     

     

    • Time Out - wygląda jak "fast-food", a smakuje jak "u mamy" - pod warunkiem, że mama pochodzi z Grecji. Jest to sieciowa jadłodajnia z dobrym wyborem lokalnych dań. Szybka obsługa i bardzo dobra jakość - mieści się m.in na placu 1866 (zwanym potocznie "placem albańskim") u szczytu ulicy Halidon oraz w pobliżu stadionu.

     

  2. Merovigli, czyli nasz numer jeden na całej Krecie :)Pano Stalos, czyli zagłębie najlepszych tawern w całej okolicy. Fenomen tej położonej 8km na zachód do Chanii wioski jest dla nas do tej pory zagadką, mimo, iż mieszkamy tu już kilka lat. Mieszkańcy Pano Stalos często w żartach powtarzają, iż aby spotkać mieszkańca Chanii w sobotni wieczór lub w niedzielę, trzeba przyjechać właśnie tutaj - z pewnością będzie stołował się w jednej z tutejszych tawern. Trudno stwierdzić, na ile jest to tylko żart, a na ile prawda - nie da się ukryć, iż często w niedzielne popołudnie miejsca do zaparkowania samochodu trzeba szukać nawet kilometr przed wioską.

     

     

    • Z Duszą i Voytkiem w tavernie Matigis. Matigis - bardzo rodzinna i ciepła tawerna mieszcząca się przy głównym placu wioski. Prowadzona jest przez rodzinę z trójką małych dzieci, które radośnie biegają między stolikami - to miejsce najczęściej wybierają rodziny z dziećmi, gdyż atmosfera jest bardzo swobodna. Większość dań przygotowuje Pani domu (tawerna mieści się na parterze ich domu), a większość warzyw pochodzi z ich własnej uprawy. Gospodarz odpowiedzialny jest za dania z grilla i ze swych obowiązków wywiązuje się znakomicie. Od września na deser serwowane są winogrona, które stanowią znak rozpoznawczy tawerny, gdyż ich imponujące kiście zwisają nad głowami gości przez większą część sezonu.

     

     

    • Na tarasie widokowym w uznawanej za najlepszą w Grecji tavernie Leventis.Leventis - najbardziej utytułowana z tutejszych tawerny, gdyż zdobywa cyklicznie liczne nagrody, m.in. nagrodę dla najlepszej tawerny w Grecji w 2009r. Szefowa Kuchni, p. Eftichia gościła również w najpopularniejszym telewizyjnym programie kulinarnym w Grecji - u Eliasa Mamalakisa. Tu panuje również najbardziej "oficjalna" atmosfera. W weekendy tawerna zapełnia się Grekami, którzy wybierają to miejsce na rodzinne obiady.

     

     

     

     

     

  3. U Maliki (Sunset) z Walterem Lassally i znajomymiStavros to urocza niewielka miejscowość położona na półwyspie Akrotiri. Znana głównie z faktu nakręcenia tu kluczowych scen "Greka Zorby". Tu również w jednej z lokalnych tawern (Christiana) można zobaczyć statuetkę Oskara, którą Walter Lassally zdobył za zdjęcia do "Greka Zorby" w 1965r. Walter od 10 lat mieszka w Stavros i najczęściej można Go spotkać w polecanej poniżej kantynie "Sunset", gdzie chętnie ćwiczy swój polski.

    • Sunset (bardziej znana jako "Malika's Place") - z kuchnią arabsko-grecko-francuską, położna na tej mniej znanej plaży w Stavros, bardzo dobre jedzenie, oryginalne menu - również jeśli chodzi o formę. Potrawy spisane są kredą na drewnianych tabliczkach. Porcje są jednak dość małe jak na standardy greckie.

  4. Horafakia to nieduża miejscowość na półwyspie Akrotiri, położona na trasie z Chanii do Stavros. Warto wybrać to miejsce ze względu na przyjemną piaszczystą plażę oraz tawernę Irene.

    • Irene to tawerna działająca nieprzerwanie od 1979r. Oferuje swojską, bardzo domową kuchnię, a p. Irene wciąż osobiście obsługuje swoich gości. Znaczna liczba Greków stołujących się na co dzień w tym miejscu wskazuje na dobrą kuchnię w przyzwoitej cenie. Przy tawernie znajduje się parking.

  5. Falassarna to przede wszystkim przepiękna piaszczysta plaża wybrana najpiękniejszą plażą w Grecji w 2002r. To jedno z naszych ulubionych miejsc na plażowanie i delektowanie się lokalnymi przysmakami.

    • Panorama - ta tawerna, która oprócz doskonałej domowej kuchni, może szczycić się najpiękniejszym panoramicznym widokiem na morze. To dobry przykład rodzinnej tawerny, gdzie mama zajmuje miejsce w kuchni, tato wita gości i proponuje napoje, a dzieci serwują dania. Na terenie tawerny działa również bezprzewodowy Internet.

    • Sunset to tawerna położona na samym końcu Falassarny. Specjalizuje się w daniach z ryb oraz typowych daniach kuchni greckiej. Swojski klimat i świetne jedzenie.

  6. MiliaMilia to miejsce szczególne. To odrestaurowana z funduszy unijnych, tradycyjna kreteńska wioska, która korzysta jedynie z naturalnych, odnawialnych źródeł energii. Położona jest w górach na wysokości 500 m n.p.m. w rejonie Kissamos (Kreta Zachodnia). Jest tu tylko jedna restauracja, więc nie trudno do niej trafić. Restauracja jest czynna przez cały rok i w zasadzie jest samowystarczalna zarówno w zakresie zaopatrzenia w warzywa i owoce, ale również mięso. Jesienią serwują tu doskonałe ziemniaki z jadalnymi kasztanami, polecamy również królika z mizithrą (miękki ser owczo-kozi, najbardziej zbliżony do polskiego twarogu) oraz przepyszne boureki (zapiekanka z cukini i ziemniaków z serem mizithra, całość przykryta ciastem filo). Przez większość roku można tu również zakupić lokalne przetwory oraz raki.   

  7. Elafonissi - tawerna PanoramaElafonissi to jedna z najpiękniejszych plaż Krety, położna na jej południowo-zachodnim krańcu, ok. 80km od Chanii. To jedno z najmniej skomercjalizowanych miejsc na wyspie, choć bardzo chętnie odwiedzana przez turystów indywidualnych oraz korzystających z wycieczek fakultatywnych. Plaża jest tak obszerna, że nawet w sierpniu można znaleźć spokojne miejsce dla siebie.

    • Panorama to tawerna położona najbliżej samej plaży z przepięknym panoramicznym widokiem na morze. Serwuje tradycyjne dania greckie z bardzo dobrą moussaką i pastisio.

     

     

  8. Frangokastello - Babis & PopiFrangokastello to malowniczo położone miasteczko na południu Krety, znane z dobrze zachowanego średniowiecznego fortu. Frangokastello to również wspaniałe piaszczyste plaże (Ori Ammos i plaża na tyłach fortecy) , które rozciągają się prawie na całej długości zatoki o tej samej nazwie.

    • Kali Kardia położona 200m od fortu, zaprasza na dania kuchni greckiej oraz doskonałą pizzę. Pizzeria nosi nazwę New York Style Pizza, ale pizza serwowana jest również na terenie tawerny. Tę dość nietypową nazwę zawdzięcza właścicielowi - dość leciwemu Grekowi, który przez wiele lat próbował swoich sił prowadząc pizzerię w Nowym Jorku. Mimo, że pizzeria wydaje się być miejscem mało greckim, to właśnie tu zbiera się wieczorami śmietanka lokalnych pasterzy. Zapewne dlatego, iż oprócz pizzy mamy tu też możliwość skosztowania pysznych tradycyjnych potraw kreteńskich.

    • VatalosVatalos mieści się na samym początku Frangokastello jadąc od strony Chanii wprost na brzegiem morza. Oferuje urozmaicone menu i dania pierwszorzędnej jakości.

    • Babis & Popi mieści się w środkowej części wioski i poza bardzo przyjaznym wystrojem (jasne drewno mebli oraz winogron oplatający sklepienie) to doskonałe miejsce na skosztowanie lokalnej kuchni.

     

     

     

     

  9. Jezioro KournasJezioro Kournas to jedno z kilku słodkowodnych jezior (Agia, Zaros, jezioro w okolicach Omalos) na Krecie, ale zdecydowanie największe i najlepiej zagospodarowane. Jezioro ma powierzchnię 160 tys. m2 i głębokość 25m .

    • po dojeździe do jeziora należy skręcić w prawo i zatrzymać się przy ostatniej tawernie. Mieści się ona za ok. 300m za ostatnim ciągiem zabudowań. Duży wybór przystawek, bardzo smaczne dania główne, a po posiłku można skorzystać z kąpieli wodnej w jeziorze lub popływać na rowerze wodnym.

RETHYMNON I OKOLICE

  1. Rethymnon podobnie jak Chania zaprasza do niezliczonej liczby restauracji. Tu większość zlokalizowana jest na Starówce.

    • Sokaki Lemon Garden to tawerna położona w ogrodzie wśród drzewek cytrusowych. Bardzo przyjemne miejsce z doskonałymi sałatkami. Potrafią wyczarować cuda z awokado.

    • Avli to restauracja oferująca nowoczesną kuchnię grecką. Szczyci się również jedną z największych piwnic z winami w całej Grecji. Jej zasoby to 460 różnych marek win, a wszystkie składowane są w piwniczce liczącej ponad 500 lat. Jest to miejsce raczej dla osób dorosłych i cenowo dość drogie, jak na Kretę. Świetny wystrój i obsługa. Tradycyjne greckie dania w nowoczesnej odsłonie.

    • Prima Plora położona na Starówce wprost nad brzegiem morza. To miejsce jest bardzo popularne wśród Greków i specjalizuje się w daniach z ryb i owoców morza.

  2. Apothiki na Triopetrze - Gdy będą Państwo zwiedzać południe Krety, warto odwiedzić rozległą plażę Triopetra, która swoją nazwę zawdzięcza 3 sporym skałom przedzielającym plażę na dwie części. W jej zachodniej części zapraszamy Państwa do tawerny Apothiki prowadzonej przez polsko-greckie małżeństwo. Serwują świetnie przyrządzone ślimaki, doskonałe nadziewane liście cukinii, aromatyczne kolokithokeftedes, czyli placuszki z cukinii, a wszystko serwowane z panoramicznym widokiem na plażę i morze. Świetne miejsce i pyszne jedzenie. Polecamy na plażowanie i na biesiadowanie (galeria zdjęć po kliknięciu miniaturki z prawej strony).

http://triopetra-apothiki.gr/?lang=en

  1. Palaios Mylos w ArgiroupoliArgiroupoli (dawniej Lappa) to wioska położona na południowy-zachód od Rethymnonu. Znajdziemy tu pozostałości z czasów rzymskich, kiedy to Lappa wsparła Oktawiana w jego starciu z Markiem Antoniuszem. Po ogłoszeniu się Oktawiana pierwszym cesarzem rzymskim, nagrodził on miasto i wspomógł jego odbudowę. Na północ od wioski znajdą Państwo kilka niewielkich wodospadów i źródeł, pozostałości rzymskiego akweduktu, łaźni i młyna.

    • Palaios Mylos tawerna malowniczo położona wśród bijących źródeł i w dość dużym zacienieniu - idealna na upalne dni. Domowa kuchnia (świetne dolmades) i orzeźwiający klimat to główne atuty tego miejsca.

  2. Agia Galini to urocze portowe miasteczko na południu Krety położone w tej samej odległości od Chanii i Heraklionu.

    • No Problem to tawerna położona na kempingu o tej samej nazwie położonego na obrzeżach miasteczka. To kolejny przykład na idealnie działający interes rodzinny. Ojciec zarządza kempingiem, mama kuchnią (tu można zajrzeć i osobiście wybrać dania), a dorosłe dzieci serwują dania klientom.

HERAKLION I OKOLICE

  1. Heraklion, "Ligo thalassa, ligo krasi", czyli "Trochę morza, trochę wina"

     

    Odwiedzając Heraklion trudno oprzeć się pokusie by nie odwiedzić tej całorocznej doskonałej tawerny. Położona jest w okolicach nabrzeża z widokiem na morze, przy bardzo ruchliwym rondzie, czyli dokładnie w miejscu, które wybrałby typowy tubylec kierujący się jedynie lokalizacją tawerny. W tym przypadku atutów tego miejsca jest znacznie więcej: bardzo duży wybór dań (rybnych, mięsnych i wegetariańskich), szybka i miła obsługa, na wielkości porcji nikt nie powinien narzekać, a wszystko świeże i świetne. Miejsce to jest popularne wśród Greków, więc w czasie sjesty w sezonie może być trudno o miejsce. Dość ciekawa jest również forma zamawiania dań, gdyż każdy stolik otrzymuje arkusz A3 ze wszystkimi daniami i napojami, i zaznacza krzyżykiem interesujące pozycje z menu (galeria zdjęć po kliknięciu miniaturki).

     

    Przedział cenowy: 25-35 EUR za posiłek dla 2 osób z napojami i przystawkami

     

    http://www.ligokrasiligothalassa.gr/en

     

  2. Symphosium w Agia PelagiaAgia Pelagia to malowniczo położone miasteczko na północnym wybrzeżu (25km na zachód od Heraklionu). Większość tawern i restauracji skupiona jest przy plaży, czyli wzdłuż centralnego nabrzeża. Restauracja Symphosium serwuje dania kuchni greckiej z domieszką dań włoskich. Z racji, że restauracja posiada prawdziwy piec do pizzy, w ramach zwyczajowego chleba na powitanie serwowane są placki pizzy posypane sezamem wraz z oliwą, masłem ziołowym i pastą z oliwek. To miejsce odkryliśmy jeszcze podczas wyjazdów wakacyjnych i staramy się odwiedzać kilka razy w roku (galeria zdjęć po kliknięciu miniaturki). http://www.symposium-restaurant.com/

 

 

 

Kreta w pigułce | Pogoda | Ceny | Wskazówki dla kierowców

Oliwa z Krety | Zdjęcia | Gdzie dobrze zjeść?

Greckie przepisy | Wakacje w Grecji | Wynajem aut

Strona główna

 

 

 

 Copyright © Crete Adventure Team

 

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, modyfikacja, wprowadzanie do obrotu, publikacja, dystrybucja w celach komercyjnych całości lub części strony internetowej www.knossos.pl bez uprzedniej zgody właściciela tej strony - są zabronione.
Materiały te można kopiować i przechowywać oraz drukować wyłącznie na własne potrzeby (w celach niekomercyjnych). Nie zezwalamy na jakiekolwiek upowszechnianie tak skopiowanych materiałów, w szczególności na ich zamieszczanie w innych witrynach internetowych. Nie zezwalamy również na pokazywanie zawartości naszej witryny w ramce (ang. "frame"), umieszczonej w innej witrynie internetowej oraz na dystrybucję zamieszczonych lub skopiowanych stąd treści bez zgody właściciela serwisu www.knossos.pl .